Če ne verjamemo, da je biblija res pismo od Boga za nas, potem je Sveto pismo le literarno delo, zgodovinski vir. Božja beseda je resda zapisana s človeškimi besedami in v človeški govorici. Toda v resnici je razodetje. Napisana je bila, ker so ljudje prisluhnili Božjim besedam in jih zapisali s svojimi besedami. Ohranila se je, ker so drugi tem ljudem verjeli, da si niso ničesar izmislili, ampak da so resnično prenesli sporočilo Boga.

Sveto pismo nas želi premakniti. Želi nas motivirati za življenje, ki hrepeni po Bogu. Drži, da je včasih moteče in kritično, včasih deluje tuje. Lahko se zgodi, da kdo potrebuje leta in leta, da razume določen odlomek iz Svetega pisma. Toda splača se začenjati z vedno novim zagonom.

YOUCAT SVETO PISMO je celovit izbor svetopisemskih besedil, veselo oznanilo, opremljeno z veselimi ilustracijami. Knjiga daje nov zagon, daje motivacijo, da se znova »lotimo« Svetega pisma.

Sveto pismo pa je tudi zelo nevarna knjiga, pravi papež Frančišek: »Tako nevarna, da v nekaterih državah z ljudmi, ki jo imajo, ravnajo tako, kot da bi v svojih omarah kopičili ročne bombe. Človek, ki ni bil kristjan, Mahatma Gandhi, je nekoč rekel: Vi, kristjani, imate v posesti dokument, ki v sebi skriva dovolj dinamita, da bi lahko celotno civilizacijo razstrelil na koščke in svet postavil na glavo ter temu svetu, raztrganemu zaradi vojn, prinesel mir. Vi pa z njim ravnate, kot da bi bil le primerek dobre literature – in nič drugega.«