Kaj je čisto na vrhu lestvice hitov najmanj priljubljenih reči? Brez dvoma: obisk zobozdravnika. Takoj za zobozdravnikom pa je na vrsti spoved.

Kaj? Da bi popolnemu tujcu pripovedoval najslabše reči o sebi? Se mi je čisto zmešalo?! In da bi šel celo k duhovniku in mu povedal, da sem kradel, varal, lagal? Da sem sošolca, s katerim sedim v klopi, poslal k vragu in polovico noči surfal po slabih straneh na netu? To vendar ne gre! Le kaj si bo mislil o meni? Potem mu ne morem nikoli več stopiti pred oči!

Okej, drži. Potrebnega je veliko poguma, da se soočim tudi s temnimi platmi svojega življenja. A se da!

Priročnik YOUCAT Spoved! prikaže, kako nas Bog po zakramentu sprave osvobaja krivde, celi naše rane in nam po svojem odpuščanju omogoča novo življenje. In to vsakokrat znova. Knjižico oblikujejo konkretni primeri, privlačno oblikovanje in jezik, ki je blizu mladim.

Tako nam vsebina konkretno oriše spoved:

Spoved je nekaj povsem preprostega. Bog mi reče: »Grešil si, ampak ker iskreno obžaluješ in ker te ljubim, ti odpustim.« Strga mojo zadolžnico, pritisne na gumb »Resetiraj«, izprazni »Koš«, klikne na »Ponovni zagon«. Podarjena mi je nova priložnost, nov začetek.

Natančneje gledano pa sploh ne začnem »vedno od začetka«. To ni kot pri igrici Človek, ne jezi se, kjer mora figurica nazaj na izhodišče in vso pot opravi znova. Bolj je podobno Carrera dirkališču: zaradi grehov, ki so se mi sčasoma nabrali, me vrže iz ovinka. Bog vzame moje vozilo in me postavi nazaj na progo. Ni mi treba nazaj na začetek, pač pa smem nadaljevati vožnjo na mestu, kjer me je odneslo s ceste. Znova sem v pogonu, sveže opran, s polnim rezervoarjem goriva. Hej, in od zdaj naprej vozim z novimi gumami!

Ob predstavitvi dejstev o samem zakramentu, nam knjižica ponuja tudi veliko možnosti za izpraševanje vesti, oporo pri poteku obreda spovedi ter vzpodbude za vsakdanje življenje, da bi bilo čim manj »onesnaženo«.